Sebastian Mernild er en af verdens førende forskere inden for klimaforandringer og global opvarmning og en af hovedforfatterne på IPCCs klimarapport 2018. Han blev ph.d. fra Københavns Universitet i klimaforandringer, glaciologi og hydrologi i 2006 og dr.scient. i 2016 for en afhandling om Mittivakkat-gletsjeren i Sydøstgrønland og dens betydning for forståelsen af klimaforandringer. Efter ansættelser ved forskningsinstitutioner i Alaska, Los Alamos og Chile blev han i 2016 blev professor i klimaforandringer og glaciologi i Norge og leder i dag Nansen Centeret i Bergen med 5 afdelinger globalt og flere end 200 forskere under sig. Sebastian Mernild er desuden Kaptajn af reserven i det danske forsvar og har været udsendt til Kosovo og Afghanistan. Han modtog i 2018 Rosenkjærprisen for at formidle tung viden på en let tilgængelig måde, og var desuden nomineret til årets dansker.
Foredrag med Sebastian Mernild
Manden på gletsjeren
Tag med en af verdens førende klimaforskere på feltarbejde i Østgrønland i dette foredrag, der tager udgangspunkt i radioserien på P1 af samme navn. Vi følger Sebastian Mernild på de barske gletsjere rundt omkring i verden, hvor han befinder sig bedst. Kom bl.a. med på Mittivakkat i Østgrønland, der er fokuspunktet for hans forskning, og som har trukket sig betydeligt tilbage, siden man begyndte at måle på den. Vi lever i en tid, hvor klimaforskning og formidling af den er vigtigere end nogensinde før. Foredraget kombinerer på unik vis de allernyeste videnskabelige fakta med de personlige historier, der gør videnskaben levende og tilgængelig.
Konsekvenser af den globale opvarmning – her og i fremtiden
Klimaet er under forandring. Men hvad er konsekvenserne af den globale opvarmning, men også af et varmere klima i fremtiden? Sebastian Mernild vil tage jer gennem en klimarejse, hvor konsekvenserne fra Arktis til Danmark vil blive illustreret, samt hvor der bliver givet et bud på de fremtidige konsekvenser vi vil stå overfor.
Det ekstreme klima – et Arktis og en klode under forandring
Klimaet er blevet mere ekstremt over tid. Men hvordan har ekstrem-klimaet ændret sig over tid, siden 1880, hvorfra vi har pålidelige og systematiske observationer? Men ligeledes, hvad kan vi forvente i fremtiden – en fremtid, hvor koncentrationen af CO2 i atmosfæren forventeligt vil stige og hvor drivhuseffekten vil blive kraftigere.
FN’s 17 verdensmål med fokus på klimaindsatsen og livet i havet
Verdensmålene trådte i kraft i 2016. Klimaindsats og livet i havet er to af målene. Her vil Sebastian Mernild sætte fokus på disse to med fokus på udfordringerne vi står overfor og hvad der skal gøres for at minimere fremtidige klimaskader og forurening af havet.