Lykke Friis er specialist i europæisk politik med særligt fokus på Tyskland. Hun er Direktør for tænketanken ”Europa”, tidligere Tysklandskorrespondent for Berlingske Tidende, tidligere prorektor ved Københavns Universitet, tidligere formand for Det Udenrigspolitiske Selskab og tidligere klima-, energi- og ligestillingsminister. Hun har udgivet adskillige bøger om EU og Tyskland og sidder i dag i en række europæiske tænketanke. Lykke Friis er en flittigt brugt ekspert af tv og radio.
Foredrag med Lykke Friis
Tårernes Europa
Den 24. februar 2022 er en skelsættende dato for Europa. Ruslands Vladimir Putin gik ind i Ukraine og med ét syntes Europa forandret. Kort sagt: Håbets Europa, der begyndte i 1989 med Berlinmurens fald, var nu blevet afløst af Tårernes Europa med landkrig, krigsforbrydelser og store flygtningestrømme. Selvom Europa er fundamentalt forandret, kom forandringerne imidlertid ikke med et slag. Historien havde for længst gjort comeback, bl.a. med annekteringen af Krim, brexit og valget af Donald Trump. Pointen er imidlertid, at vi i Europa ikke var villige til at se det. I foredraget, som bygger på hendes seneste bøger Tårernes Europa (2022) og en nyrevideret udgave af Håbets Europa (august 2024), trækker Lykke Friis linjerne tilbage til Berlinmurens fejl og hele vej op Putins fuldtonede invasion. Hvor tog vi fejl, hvor står vi i dag, og er der overhovedet noget håb tilbage? Efter 24. februar 2022 har Lykke Friis været fire gange i Ukraine, og i foredraget tager hun derfor også tilhørerne med til Kyiv, Lviv og Butja.
EU – hvad nu?
EU står over for den største krise siden Anden Verdenskrig – med bl.a. krig i Europa og Mellemøsten, inflation, lav vækst og voksende polarisering. Modsat tidligere kriser er denne karakteriseret ved, at Tyskland også er i krise og ledes af en regering, der for længst har mistet sit flertal i meningsmålingerne. Samtidig med at EU skal fastholde enigheden internt udfrodres EU i stigende grad udefra, ikke mindst af Kina, men også af et USA, hvor Donald Trump igen spøger i kulissen. Oven i udefrakommende problemer kæmper Eu også med medlemmer, såsom Polen og Ungarn, der pludselig sætter spørgsmålstegn ved ved en grundpille i vestlige demokratier, magtens tredeling. Med afsæt i sin rolle som EU- og Tysklandsekspert sætter Lykke Friis den nyeste udvikling i perspektiv og giver sit bud på, hvor Europa er på vej hen – alt sammen krydret med anekdoter fra hendes mange møder – bl.a. som Klima-, Energi- og Ligestillingsminister – med toppolitikere og internationale kapaciteter.
1989 og Berlinmurens fald – ”Hvad nu hvis”?
Mød de ukendte helte, der reddede Europa fra katastrofen. Sjældent har historien faret så hurtigt af sted som i 1989. Berlinmuren faldt, den kolde krig blev afsluttet, og stribevis af central- og østeuropæiske lande sagde farvel til kommunismen. Ofte indtraf der flere begivenheder samme dag, og da europæerne fejrede nytårsaften 1989/90 var Europa fundamentalt forandret. I dag 30 år efter er der en tendens til at se tilbage på 1989 som uundgåeligt. Muren måtte falde, og Central- og Østeuropa måtte blive frit. I foredraget giver Lykke Friis et anderledes billede. 1989 var flere gange tæt på at lande i en katastrofe; og det var ofte helt ukendte helte som f.eks. Helmut Hackenberger og Harald Jäger, der reddede Europa fra en såkaldt ”kinesisk løsning” med kampvogne som ved Den Himmelske Fredsplads i juni 1989. Udover at se tilbage på 1989 trækker Lykke Friis også de store linjer frem til i dag. Hvorfor er meget af euforien i Central- og Østeuropa forsvundet? Og hvad blev der af at teorien om, at 1989 også satte punktum i verdenshistorien?
En kuffert i Berlin – Rejse i Merkels Tyskland
Sådan hedder Lykke Friis’ bog, der handler om Tysklands identitetskrise, som kom til udtryk under den tyske valgkamp. Grundet de mange flygtninge og migranter, der er ankommet med deres kufferter, er mange tyskere blevet usikre på deres egen rejse: hvor åbent skal Tyskland være og har landet pga den historiske bagage forpligtelse til at yde en særlig humanitær indsats? Med afsæt i en længere rejse i Merkels Tyskland giver Lykke Friis sit bud og ser også frem mod Mutti-mysteriet: Hvem skal afløse Angela Merkel som kansler, og vil det lykkedes Merkel i modsætning til alle forgængerne at forlade statsministeriet med et smil på læben? Lykke Friis trækker naturligvis også på sin egen dansk-tyske baggrund med et ben – eller kuffert, om man vil – i begge lande. Foredraget og bogens titel er inspireret af Marlene Dietrichs klassiker af samme navn.
Store land, hvad nu? Tyskland og Merkel-æraens afslutning
Verdens mest magtfulde kvinde. Eller den frie verdens leder. Disse klicheer er for længst blevet hæftet på Tysklands kansler Angela Merkel. Og efter flygtningekrisen er Mutter Angela kommet til. Hvad er op og ned på disse beskrivelser, hvad betyder hendes østtyske baggrund, og hvad sker der med Tyskland og Europa nu, hvor hun ikke længere skal være partiformand? Det er nogle af de spørgsmål, som Lykke Friis stiller skarpt på. I foredraget trækker Lykke Friis også på personlige erfaringer med kansleren og på oplevelser under valgkampen. Foredraget er aktuelt ved, at det stiller skarpt på Tysklands og Merkels rolle i Europa og verdenspolitikken. Afslutningsvis løftes sløret for Merkel-mysteriet: hvor længe sidder Merkel som kansler, og hvem vil kunne afløse hende?
Brexit – den vanskelige skilsmisse
Den 23. juni 2016 stemte et flertal af briterne nej til fortsat medlemskab af EU. Premierminister David Cameron trådte tilbage, og siden har britisk politik ikke være den samme. Spørgsmålet er imidlertid, hvor langt tid det vil tage briterne og resten af EU at forhandle skilsmissen på plads. Hvilke medlemskabsformer kan man forestille sig, og hvilke konsekvenser vil en britisk exit få for EU-samarbejdet, Danmark og ikke mindst dansk erhvervsliv. I foredraget stiller Lykke Friis skarpt på disse spørgsmål med Tysklands Angela Merkel som den centrale mægler, ligesom hun også redegør for, hvilke konsekvenser det britiske nej kan få for fremtidens Storbritannien – Great Britain or Little England (med bl.a et selvstændigt Skotland)?
Store skiftedag i Europa? Fra tysk til fransk valg
Den tysk-franske motor er altafgørende for Europa. Uden tysk-fransk enighed kan der reelt ikke ske noget i Europa. Tag bare EU’s store corona-hjælpefond, hvor Frankrigs præsident Emmanuel Macron lagde pres på kansler Merkel. Derfor holder Europa hver gang vejret, når der er valg i Tyskland eller Frankrig. Denne gang fald valgene stort set samtidigt. I september 2021 gik tyskerne valg til, og til foråret følger franskmændene. Ved valget i Tyskland vinkede vælgerne farvel til Merkel, men hvad betyder det at ”kompromismaskinen” Merkel nu er væk, hvem vinder valget i Frankrig og hvad betyder det samlet set for Europa? Med afsæt i sine mangeårige og forskelligartede erfaring som minister, EU-ekspert og udlandskorrespondent giver Lykke Friis sine klar bud – samtidigt med at der bliver plads til et godt grin og nok en enkelt fodboldanalogi.
Moderator
Lykke Friis er en kompetent moderator, som altid leverer et professionelt og inspirerende aftryk.